A quins problemes s’ha de prestar atenció en pacients amb gastritis crònica

La gastritis crònica és una inflamació persistent del revestiment de l’estómac que pot ser causada per diversos factors, com ara infeccions per bacteris, l’ús excessiu d’antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs) o el consum d’alcohol en excés. A continuació, es detallen cinc problemes als quals cal prestar atenció en pacients amb gastritis crònica:

  1. Úlceres estomacals: la gastritis crònica pot conduir a la formació d’úlceres a l’estómac, que poden provocar dolor abdominal, nàusees i vòmits. Si es detecten a temps, les úlceres estomacals es poden tractar amb medicaments per reduir l’acidesa estomacal i accelerar la cicatrització.
  2. Anèmia: la gastritis crònica pot afectar la capacitat de l’estómac per absorbir nutrients importants, com el ferro, la vitamina B12 i l’àcid fòlic. Això pot portar a una deficiència d’aquests nutrients i provocar anèmia, una condició que es caracteritza per una disminució dels glòbuls vermells i una reducció de l’oxigen transportat al cos.
  3. Risc de càncer gàstric: la gastritis crònica pot augmentar el risc de desenvolupar càncer gàstric, especialment si hi ha infecció per Helicobacter pylori, una bactèria que causa gastritis. El seguiment mèdic regular és important per detectar qualsevol possible signe de càncer gàstric en una fase primerenca.
  4. Reflux gastroesofàgic (RGE): la inflamació de l’estómac associada a la gastritis crònica pot conduir al reflux gastroesofàgic, una condició en què l’àcid estomacal es retorna cap al tub digestiu i pot provocar una irritació en l’esòfag. Els símptomes del RGE inclouen acidesa estomacal, regurgitació i dolor toràcic.
  5. Malaltia celíaca: la gastritis crònica també pot estar associada amb la malaltia celíaca, una intolerància al gluten que provoca una inflamació en l’intestí prim. En alguns casos, la gastritis crònica i la malaltia celíaca es poden presentar juntes, per la qual cosa es pot considerar la realització d’una prova de detecció de la malaltia celíaca en pacients amb gastritis crònica.
  6. Hemorràgies gastrointestinals: en casos greus de gastritis crònica, la inflamació constant pot provocar danys als vasos sanguinis de l’estómac i conduir a una hemorràgia gastrointestinal. Això pot provocar vòmits amb sang, heces negres i dolor abdominal agut. En cas de presentar aquests símptomes, és important buscar atenció mèdica immediata.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *