Dietoterapia estomacal

La dietoterapia estomacal és un tractament nutricional que busca millorar la salut de l’estómac mitjançant l’alimentació. Aquesta teràpia pot ser útil per a pacients amb diferents trastorns gastrointestinals, com la gastritis, la úlcera gastroduodenal i el reflux gastroesofàgic. A continuació, es detallen algunes recomanacions dietètiques per a la dietoterapia estomacal:

  1. Evitar aliments irritants: és important evitar els aliments que poden irritar el revestiment de l’estómac, com les begudes carbonatades, els aliments picants, els aliments fregits i greixosos, l’alcohol, el cafè i el te. Aquests aliments poden augmentar la secreció d’àcid gàstric i provocar inflamació.
  2. Consumir aliments rics en fibra: la fibra ajuda a millorar la digestió i a mantenir la regularitat intestinal. S’han de consumir aliments rics en fibra com les fruites, les verdures, els llegums i els cereals integrals.
  3. Consumir aliments amb proteïnes magres: les proteïnes magres són fàcils de digerir i no augmenten excessivament la secreció d’àcid gàstric. Alguns exemples són el pollastre, el peix, els ous i els llegums.
  4. Evitar menjars copiosos: és important no menjar massa en una sola presa ja que això pot provocar una major secreció d’àcid gàstric. És preferible fer diverses petites menjades al llarg del dia.
  5. Evitar menjar tard a la nit: és important no menjar durant les 3 hores abans d’anar a dormir, ja que això pot provocar reflux gastroesofàgic.
  6. Consumir líquids adequats: és important beure líquids suficients durant el dia per evitar la deshidratació, però també evitar beure en excés durant les menjades per no diluir excessivament els sucs gàstrics.
  7. Evitar menjars amb excessiva quantitat de greixos: la ingesta d’aliments amb molts greixos pot retardar el buidament gàstric i causar sensació de pesadesa, greixor i nàusees.
  8. Consumir aliments amb probiòtics: els probiòtics són bacteris beneficiosos que habiten el tracte digestiu i poden ajudar a millorar la salut de l’estómac. Es poden trobar en iogurts, làctics fermentats, i altres aliments.

En resum, la dietoterapia estomacal és una eina important per a millorar la salut de l’estómac i prevenir complicacions. És important evitar els aliments irritants, consumir aliments rics en fibra i proteïnes magres, evitar menjars copiosos, no menjar tard a la nit i beure líquids adequats. És important consultar amb un nutricionista o metge especialitzat en gastroenterologia per a una recomanació personalitzada i específica segons les necessats de cada pacient. També es poden incloure suplements nutricionals específics, com probiòtics o prebiòtics, per a millorar la flora intestinal i reduir la inflamació.

Cal tenir en compte que la dietoterapia estomacal no és una solució única per a tots els pacients amb trastorns gastrointestinals. En alguns casos, poden ser necessaris altres tractaments mèdics o farmacològics, com ara antibiòtics per a erradicar la infecció per Helicobacter pylori o medicaments per a reduir l’acidesa gàstrica.

Per tant, és important consultar amb un metge especialitzat en gastroenterologia per a una avaluació completa i un pla de tractament personalitzat. Una dieta adequada pot ajudar a reduir els símptomes de la gastritis i altres trastorns estomacals, però no és una solució única i exclusiva. La dietoterapia estomacal ha de formar part d’un pla de tractament integral per a aconseguir una millora significativa en la salut digestiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *