Què menjar per a trastorns gastrointestinals?

Els trastorns gastrointestinals són un grup de trastorns que afecten el sistema digestiu, que inclou l’estómac, l’intestí prim i sec, el recte i l’anus. Aquests trastorns poden ser causats per moltes raons, com ara infeccions, intoleràncies alimentàries, malalties inflamatòries del tracte gastrointestinal i altres factors. Els símptomes de trastorns gastrointestinals poden incloure dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea i/o estrenyiment. Els pacients amb trastorns gastrointestinals poden necessitar una dieta especial per ajudar a controlar els seus símptomes i millorar la seva salut. En aquest article, es proporciona una guia per a les persones amb trastorns gastrointestinals sobre quins aliments són segurs i quins s’han d’evitar.

Principis generals d’una dieta per a trastorns gastrointestinals

Abans de discutir els aliments específics que s’han de menjar o evitar, és important entendre els principis generals que guien una dieta per a trastorns gastrointestinals. La primera cosa que els pacients amb trastorns gastrointestinals han de fer és parlar amb el seu metge o nutricionista per assegurar-se que la seva dieta sigui segura i efectiva per al seu cas específic.

En general, hi ha diversos principis generals que els pacients amb trastorns gastrointestinals han de seguir. En primer lloc, és important evitar els aliments que puguin irritar el tracte gastrointestinal. Això inclou aliments que són greixosos, fregits, picants, àcids o gasosos, com ara els refrescs carbònics i les begudes amb cafeïna. També és important evitar els aliments que puguin provocar intoleràncies alimentàries, com ara el gluten en les persones amb malaltia celíaca o la lactosa en les persones amb intolerància a la lactosa.

En segon lloc, és important menjar aliments que siguin fàcils de digerir. Això inclou aliments com el pollastre, el peix, el tofu, el cereals, la pasta, el pa blanc, les patates, el pastanagues i la carabassa. Aquests aliments són fàcils de digerir perquè tenen poc greix i fibra, que poden fer més difícil la digestió.

En tercer lloc, és important menjar petites quantitats d’aliments amb més freqüència durant el dia en lloc de menjar tres grans menjars. Això ajuda a reduir la quantitat d’aliments que es troben al tracte gastrointestinal a la vegada, la qual cosa pot ajudar a reduir els símptomes gastrointestinals com la sensació de plenitud, la nàusea i el dolor abdominal.

En quart lloc, és important beure molta aigua per mantenir el tracte gastrointestinal hidratat i ajudar a afavorir la digestió. També és important evitar begudes alcohòliques, que poden irritar el tracte gastrointestinal i augmentar la inflamació.

Aliments segurs

A continuació es presenten alguns aliments que són segurs per als pacients amb trastorns gastrointestinals:

  1. Pollastre i peix: el pollastre i el peix són fonts de proteïnes magres que són fàcils de digerir. És important escollir peixos que siguin baixos en greix, com ara la tonyina en aigua o el salmó. També es recomana cuinar el pollastre i el peix a la planxa o al forn en lloc de fregir-los per reduir la quantitat de greix que es consumeix.
  2. Cereals: els cereals com la farina d’arròs, el cereal de blat de moro i la quinoa són fàcils de digerir i proporcionen carbohidrats que són necessaris per a l’energia. És important evitar els cereals que contenen gluten si es té malaltia celíaca.
  3. Pasta i pa blanc: la pasta i el pa blanc són altres fonts de carbohidrats que són fàcils de digerir. També es poden trobar versions sense gluten de la pasta i el pa blanc per a les persones amb intolerància al gluten.
  4. Patates i verdures cuites: les patates i les verdures cuites com les pastanagues i la carabassa són fàcils de digerir i proporcionen nutrients com la vitamina A i la fibra soluble.
  5. Iogurt sense lactosa: els productes lactis poden ser un desafiament per a les persones amb intolerància a la lactosa. No obstant, els iogurts sense lactosa proporcionen proteïnes, càlcium i probiòtics que poden ajudar a afavorir la digestió i millorar la salut intestinal.
  6. Fruit madur: els fruits madurs com les plàtans, les peres i les síndries són rics en fibra soluble i proporcionen vitamines i minerals. També es recomana evitar les fruites àcides com les taronges i els tomàquets si es té una irritació de l’estómac.

Aliments a evitar

A continuació es presenten alguns aliments que es recomana evitar per als pacients amb trastorns gastrointestinals:

  1. Aliments greixosos i fregits: els aliments greixosos i fregits són més difícils de digerir i poden provocar inflamació i irritació del tracte gastrointestinal.
  2. Aliments picants i àcids: els aliments picants i àcids, com ara el picante, els refrescs carbonats i les begudes amb cafeïna, poden irritar l’estómac i provocar nàusees i dolor abdominal.
  3. Lactis: si es té intolerància a la lactosa, s’ha d’evitar els lactis com el formatge, la llet i el gelat. A més, els lactis també poden augmentar la inflamació en les persones amb malalties inflamatòries del tracte gastrointestinal com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *